Plat dak: welke materialen moet je kiezen voor je platte dak?

Wil je een nieuw plat dak of gewoon het dak dat je al hebt renoveren?

Het is belangrijk om de juiste dakbedekking te kiezen.

Er zijn een aantal opties beschikbaar, wat de taak niet altijd gemakkelijk maakt.

 

Hier is een overzicht van de belangrijkste materialen op de markt om je te helpen beslissen:

EPDM

EPDM is een zeer populaire coating voor platte daken en heeft een lange levensduur van naar schatting 50 tot 70 jaar. Maar dat is niet de enige kwaliteit.

Omdat het van rubber is gemaakt, is dit materiaal sterker en elastischer, dus er is geen risico dat het scheurt. Het vereist zeer weinig onderhoud en kan indien nodig zeer snel worden gerepareerd.

EPDM is verkrijgbaar in zeer grote formaten, zodat dakdekkers niet te veel naden of voegen hoeven te maken. Het resultaat is een meer waterdicht membraan dat vrij snel kan worden geïnstalleerd. Bovendien kun je dankzij dit EPDM-membraan zonder zorgen op je dak lopen. Een ander voordeel is de mogelijkheid om regenwater op te vangen voor verschillende huishoudelijke toepassingen (WC, wasmachine, besproeiing, enz.) In tegenstelling tot bitumen houdt EPDM het water helder.

epdm toiture
VOORDELEN NADELEN
DUURZAAM GEBRUIK VAN LIJM VOOR INSTALLATIE
GEMAKKELIJK TE INSTALLEREN UITERLIJK (RUBBER)
WEINIG ONDERHOUD RISICO OP OVERHITTING
BESTAND TEGEN RISICO OP PERFORATIE

Dakbedekking

roofing plat

Dakbedekking wordt vastgelijmd met een gasbrander en kan worden geïnstalleerd bij koud weer en zelfs op vochtige daken.

Het maakt je dak ook extreem waterdicht en slijtvast. Het is gemakkelijker te installeren dan EPDM, maar heeft een kortere levensduur, wat de lagere prijs verklaart.

Roofing is niet verkrijgbaar in zeer lange lengtes, wat leidt tot meer voegen bij installatie over een groot oppervlak, waardoor het risico toeneemt dat de waterdichtheid verloren gaat.

Tot slot is Roofing ook 4x zwaarder dan EPDM en kan het niet worden gebruikt om regenwater op te vangen vanwege het zuurgehalte.

VOORDELEN

NADELEN

WEINIG ONDERHOUD

DELICATE INSTALLATIE

GOEDE ISOLATIE

RISICO OP LEKKEN

GEMAKKELIJK TE VERVANGEN

PLANTENGROEI

MILIEUVRIENDELIJK

GEEN WATEROPVANG

Groen dak

Zoals de naam al doet vermoeden, is een groendak een dak dat gemaakt is van verschillende planten (planten, mos, struiken, enz.).

Met zijn aantrekkelijke uiterlijk en uitstekende natuurlijke bescherming voor je huis heeft een groendak zijn plaats verdiend als een van de onmisbare dakbedekkingsoplossingen.

Omdat het zo zwaar is, is er wel wat werk nodig voordat je ervan kunt profiteren.

Plat groendak België

PVC

tuiles pvc

Alomtegenwoordig in de bouwsector, is PVC het minst aanbevolen materiaal. Het is minder stevig en heeft een kortere levensduur, waardoor het al na een paar jaar kan degraderen. En dan hebben we het nog niet eens over de weekmakers die worden gebruikt om het flexibel te maken, die schadelijk zijn voor de gezondheid.

VOORDELEN NADELEN
PRIJS NIET ERG MILIEUVRIENDELIJK
GEMAKKELIJK TE INSTALLEREN NIET ERG DUURZAAM
STEVIG MINDER ESTHETISCH
GEMAKKELIJK TE ONDERHOUDEN RISICO OP VERVORMING

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende criteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de dakbedekking voor je platte dak.

Om de beste resultaten te halen uit je dakwerken, raden we je ten zeerste aan om contact op te nemen met een gekwalificeerd, professioneel en betrouwbaar bedrijf.