Het groene dak, biodiversiteit boven je hoofd.

Wat is een groendak?

Een groendak is een echt ecosysteem boven je hoofd!

Het principe is eenvoudig: we bedekken je dak met allerlei soorten vegetatie. Of het nu gaat om populieren, eiken, wilgen, struiken of bamboe, je kunt van je dak een echte groene ruimte maken, zelfs midden in de stad. Vlinders en bijtjes zullen er blij mee zijn, maar dat is niet het enige. Dankzij de planten en het substraat heeft je groendak een echt positief effect op de luchtkwaliteit; CO2 wordt opgevangen, net als vluchtige stofdeeltjes. Het resultaat is een perfect uitgebalanceerde, gezonde ruimte. Het is ook een geweldige manier om de thermische en akoestische isolatie van je huis te verbeteren.

Er zijn 3 soorten groendaken:

Het extensieve dak, de economische versie.

De onderhoudsvriendelijke tuin.

Met een lagere installatiekost (vanaf €100 per vierkante meter) zal het extensieve dak je in het begin geld besparen, maar heb je meer beperkingen.

Je hebt een vrij beperkte keuze aan planten door het dunnere substraat, maar tegelijkertijd heb je minder onderhoud nodig. De dakhelling moet minder dan 35% zijn en de maximale belasting per vierkante meter is 100 kg.

Semi-intensieve dakbedekking, het juiste compromis.

Dit type dak wordt meer gebruikt dan een extensief dak, maar is ook duurder. Het semi-intensieve dak biedt een ruime keuze aan planten, maar vergt meer onderhoud en besproeiing. Met een gewichtscapaciteit tot 350 kg per vierkante meter en een prijs die kan variëren tussen €100 en €300, bieden semi-intensieve daken al een schat aan mogelijkheden.

Het intensieve dak: meer mogelijkheden.

Dit is de echte tuin boven je hoofd! Je hebt de mogelijkheid om te planten wat je wilt, een bruikbaar gazon te creëren, een terras of zelfs een waterpartij. Het intensieve dak zal dan ook het zwaarst zijn, met een gewicht van 5OO kg per vierkante meter en het meeste onderhoud en water vragen. Prijzen kunnen beginnen bij €300 per vierkante meter.

Plat groendak België

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Een sterk verbeterde luchtkwaliteit.

De planten op het dak zullen een grote impact hebben op het opvangen van stof en andere ongewenste moleculen en op hun vermogen om CO2 vast te houden. Een natuurlijke manier om uw omgeving te zuiveren.

Langere levensduur.

Met zijn thermische isolatie en bescherming tegen de elementen en waterinfiltratie is een groendak een groot pluspunt wat betreft de levensduur, die zelfs verdubbeld kan worden.

Een van de grootste voordelen is de isolatie die het biedt. Zo geniet je het hele jaar door van een gematigde temperatuur en verminder je tegelijkertijd je energiebehoefte en vooral je energiekosten.

 

Een esthetische aanwinst.

Een groendak is een geweldige manier om je te onderscheiden van de massa, met zijn tuinachtige uitstraling boven je hoofd. Naast het toevoegen van groene ruimte, en dus extra biodiversiteit, kunt u uw fantasie de vrije loop laten bij het verfraaien van uw huis. Genoeg om je buren jaloers te maken!

 

Extra geluidsisolatie.

De vegetatie houdt de hoge frequenties vast, terwijl het substraat de lage frequenties opvangt. Je kunt dus genieten zonder je zorgen te maken dat je je buren stoort.

De voordelen van een groendak

Wat zijn de nadelen van groene daken?

De voordelen van een groen dak

Een hoge prijs.

De prijs van een groendak is vaak een drempel om het aan te schaffen, omdat het een van de duurste daken is om aan te leggen. Niet in het minst door het gewicht dat het moet dragen en het onderhoud dat nodig is. Maar als je naar de lange termijn kijkt, en gezien de prestaties op het gebied van thermische isolatie, zul je echt geld en energie besparen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je dak twee keer zo lang meegaat, en dat is niet te versmaden!

Een “schuilplaats”.

Het groendak verbergt de problemen. Omdat de vegetatie zo weelderig kan zijn, is het soms moeilijk om problemen op te sporen. Ze herstellen zal dan ook meer tijd en werk vergen.

Uitgebreid onderhoud.

Afgezien van de uitgebreide uitvoering, moet je je dak onderhouden als een echte tuin: kunstmest toevoegen, onkruid verwijderen, opnieuw vegetatie planten en natuurlijk alles water geven. Een groene vingers is een echte aanrader.

Het groene dak is een goede milieuoplossing en een geweldige manier om de biodiversiteit te vergroten, zelfs in een stedelijke omgeving. Het vereist echter een minimum aan opoffering tijdens de aanleg en, zoals elke groene ruimte, zal het liefde en onderhoud nodig hebben.

Aarzel niet om advies te vragen aan onze experts.