Terrasdak of hoe haal je het meeste uit je platte dak?

Wat is een terrasdak?

Een plat dak is een bijna perfect plat dak. En ja, ondanks het feit dat je het met het blote oog niet kunt zien, heeft het een lichte helling van tussen de 1 en 5% om regenwater af te voeren.

Het kan worden geïnstalleerd wanneer je huis wordt gebouwd of tijdens een renovatie. In het geval van renovatie moet je huis natuurlijk het extra gewicht kunnen dragen dat dit type dak kan veroorzaken.

Het platte dak kan:

  • Toegankelijk zijn, zodat je het naar wens kunt inrichten
  • Niet toegankelijk zijn, zodat je bijvoorbeeld fotovoltaïsche panelen of beplanting kunt installeren.
Plat dakterras in België

Wat zijn de voordelen van een plat dak?

Uiteraard moet je rekening houden met de extra vierkante meters die het je oplevert.

Of je nu op zoek bent naar een ontspanningsruimte, een buitenkamer, een barbecueplaats of een zwembad, er zijn tal van mogelijkheden.

Allemaal met een ononderbroken uitzicht op het omringende landschap, veel zon om je aan op te warmen en allemaal weg van de nieuwsgierige blikken van de buren. Genoeg om vrienden en familie tevreden te houden.

Maar dat is niet alles: een plat dak is ook geweldig voor de thermische isolatie. Dankzij de vele lagen materialen en isolatie die gebruikt zijn om het te maken, heb je het koel in de zomer en warm in de winter.

Wat zijn de nadelen van een plat dak?

Het grootste nadeel van een plat dak is de waterdichtheid. Als je geen professionele technieken gebruikt en de verschillende regels niet naleeft bij het aanleggen van een dakterras, kan dit een aantal gevolgen hebben:

  • Verslechtering van het terras
  • Het verschijnen van schimmel en vocht in je huis.

Je moet er ook zeker van zijn dat de funderingen van je woning het gewicht dat het dakterras met zich meebrengt, kunnen dragen; dit komt grotendeels door de betonnen plaat en de verschillende isolatiematerialen die bij de constructie worden gebruikt. Het is dus belangrijk om een expert te raadplegen voor je aan de slag gaat.

Het laatste punt dat niet over het hoofd mag worden gezien, gezien de hoogte, is veiligheid. Het is essentieel om een leuning of een ander alternatief van minstens 1,10 meter hoog te overwegen, met een maximale afstand van 11 cm tussen de sporten.

Terrasdaken en hun voordelen

Waarvoor kan ik mijn dakterras gebruiken?

Je dakterras is een extra leefruimte voor jou en je vrienden. Als het toegankelijk is, kun je het gebruiken als ontspanningsruimte, barbecueplaats, kleine buitenlounge of zelfs als zwembad of jacuzzi.

Als je een groene vingers hebt, kun je er ook een volledig groene ruimte (mettre un lien vers l’article en néerlandais sur les toits végétaux) van maken en er alle planten laten groeien die je maar wilt. Er zijn zoveel manieren om van de buitenlucht te genieten zonder een tuin te hebben.

Is je dakterras ontoegankelijk? Geen probleem. Je kunt fotovoltaïsche panelen installeren of gewoon ruimte vrijmaken voor toegang tot de verschillende ventilatiesystemen.

Nu kun je dus je eigen persoonlijke dakterras plannen en al je wensen de vrije loop laten.

Aarzel niet om contact op te nemen met ons team voor meer informatie of een offerte.