Waarom kiezen voor een plat dak bij nieuwbouw?

Heb je je ooit afgevraagd waarom de meeste grote gebouwen, zoals fabrieken, scholen, winkelcentra en kantoorgebouwen, platte daken hebben, terwijl huizen schuine daken hebben?

Het antwoord is puur praktisch. De kosten voor de bouw en het onderhoud van een schuin dak voor een groot gebouw zouden de bouw- en onderhoudskosten aanzienlijk verhogen; genoeg om de meeste projecten met een schuin dak te duur te maken.

De andere reden is dat het ontwerp van huizen is geëvolueerd vanuit de Noord-Europese traditie, die een voorkeur had voor het hellende dak vanwege het uiterlijk en de mogelijkheid om sneeuw en regen snel af te voeren.

Maar het is interessant dat veel van de laatste trends in woningontwerp de voorkeur geven aan platte daken vanwege hun strakke, moderne lijnen. Zonder de extra binnenruimte van een hellend dak zijn platte daken energiezuiniger.

De moderne ontwerpen en materialen van platte daken maken ze zeer efficiënt op het gebied van vochtafvoer – en dakgootvrij.

Dus als je bezig bent met het laten bouwen van je huis of op het punt staat om met de bouw te beginnen, lees dan wat de belangrijkste voordelen van een plat dak zijn.

Voordelen van platte daken

Als je een nieuw huis gaat bouwen, kun je kiezen uit verschillende soorten daken.

Hoewel het kiezen van een ontwerp dat geschikt is voor jou afhangt van je budget, het ontwerp van je huis en waar je woont, hebben huizen met een plat dak veel voordelen om rekening mee te houden:

  • Duurzaam
  • Biedt extra ruimte
  • Kosteneffectief
  • Isolatie
  • Gemakkelijk te installeren
  • Veiliger te onderhouden en schoon te maken
  • Veiliger en gemakkelijker te inspecteren
  • Gemakkelijk toegankelijk
  • Laten we het eens van dichterbij bekijken.
  • Een plat dak is duurzaam

Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, kunnen platte daken extreem duurzaam zijn. Ze zijn goed bestand tegen sterke wind en het risico op valpartijen is kleiner.

En omdat platte daken niet met dakpannen bedekt zijn, hoef je je geen zorgen te maken over het vervangen ervan als ze beschadigd zijn.

Creëert extra dakruimte

Een van de belangrijkste voordelen van een plat dak is dat het je extra ruimte geeft om te gebruiken zodra het geïnstalleerd is. Zonnepanelen, airconditioners en zelfs een groendak zijn allemaal haalbare opties als je kiest voor een plat dak.

Een plat dak is kosteneffectief

Platte daken behoren tot de goedkoopste opties voor dakdesign, zowel voor installatie als onderhoud.

De kosten van een nieuw dak kunnen variëren afhankelijk van het ontwerp dat u kiest, maar een plat dak is niet duur in vergelijking met andere ontwerpen.

Isolatie is veel beter en goedkoper met een plat dak

Een goede dakisolatie is uiterst belangrijk voor het comfort van je huis.

Met een plat dak is het gemakkelijk om isolatie aan te brengen en door hun ontwerp kun je ook snel en gemakkelijk zonnepanelen en airconditioners installeren.

Gemakkelijk te installeren

Omdat daken plat zijn, zijn ze gemakkelijker te installeren door dakdekkers en zijn ze daarom meestal sneller klaar dan andere dakontwerpen.

Sommige platte daken kunnen in minder dan een dag worden geïnstalleerd, afhankelijk van het materiaal en de grootte van het huis.

Een plat dak is gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken

Platte daken vereisen meer onderhoud en reiniging omdat ze niet zoveel afwatering hebben (als die er al is) als andere daken.

Gelukkig zijn platte daken gemakkelijker te onderhouden omdat ze plat zijn. Het verwijderen van vuil en puin is een eenvoudige klus die je zelf kunt doen.

Veiliger en gemakkelijker te inspecteren

Door de platte vorm van het dak is er minder risico op struikelen of vallen, waardoor platte daken over het algemeen veiliger zijn dan andere ontwerpen.

Ze zijn ook gemakkelijker te inspecteren omdat er snel overheen gelopen kan worden – zelfs als er meer inspecties nodig zijn, is het een eenvoudigere klus dan op een ander type dak.

Gemakkelijke toegang

Platte daken zijn over het algemeen toegankelijker voor u en uw dakdekkers. Omdat er geen helling is, is het veel gemakkelijker om schotelantennes of zonnepanelen enz. te repareren en te installeren, wat op lange termijn ook de kosten kan drukken.