Nieuwbouw, waarom kiezen voor een plat dak?

Hebt u zich ooit afgevraagd waarom de meeste grote gebouwen, zoals fabrieken, scholen, winkelcentra en kantoorgebouwen, platte daken hebben, terwijl het merendeel huizen en schuin dak beschikken?

Het antwoord is puur praktisch. De kosten voor de bouw en het onderhoud van een hellend dak voor een groot gebouw zouden de bouw- en onderhoudskosten aanzienlijk opdrijven; genoeg om de meeste projecten met een hellend dak aanzienlijk duurden te maken.

Een andere reden is dat het ontwerp van huizen is voorgekomen uit een Noord-Europese traditie, die de voorkeur gaf aan een schuin dak vanwege het uiterlijk en het vermogen om sneeuw en regen snel af te voeren.

Maar interessant is dat veel van de nieuwste trends in woningontwerp de voorkeur geven aan platte daken vanwege hun strakke, moderne lijnen. Zonder de extra binnenruimte van een hellend dak, zijn platte daken energie-efficiënter.

Wat de afvoer van hemelwater betreft, zijn platte daken door hun moderne ontwerp en hedendaagse materialen zeer efficiënt en zonder hang-of dakgoten.

Alles onder de voorwaarde dat er op uw bouwplaats het bouwen met een plat dak is toegelaten.

 

Voordelen van platte daken

Als u een nieuw huis bouwt, hebt u misschien al verschillende soorten daken gezien waaruit u kunt kiezen.

Hoewel het kiezen van een ontwerp dat werkt voor u afhankelijk is van uw budget, uw huisontwerp en waar u woont, hebben woningen met een plat dak veel voordelen om te overwegen:

  • Duurzaam
  • Zorgen voor extra ruimte
  • Kosteneffectief
  • Efficiënt te isoleren
  • Gemakkelijk te installeren
  • Veiliger in onderhoud en reiniging
  • Veiliger en gemakkelijker te inspecteren
  • Gemakkelijk toegankelijk

Laten we dit eens in meer detail bekijken.

 

Een plat dak is duurzaam

Afhankelijk van het gekozen dakbedekking, kunnen platte daken uiterst duurzaam zijn. Ze zijn bestand tegen sterke wind en het risico van beperkt.

 

Maakt extra ruimte op het dak mogelijk

Een van de belangrijkste voordelen van een plat dak is dat het u extra ruimte geeft om te gebruiken zodra het geïnstalleerd is. Om zonnepanelen en arico’s te plaatsen, soms ook als dakterras te gebruiken en ook het aankleden als een groen dak behoren allemaal tot haalbare opties wanneer u voor een plat dak kiest.

 

Toit Plat - Platte Dak

Een plat dak is winstgevend

Platte daken behoren tot de goedkoopste opties voor dakdesign, zowel voor installatie als onderhoud.

De kosten van een nieuw dak kunnen variëren naargelang het ontwerp dat u kiest, maar een plat dak is niet duur of duurder in vergelijking met andere ontwerpen.

Ze zijn ook gemakkelijk te repareren of opnieuw te coaten, wat betekent dat ze ook minder kosten.

 

Isolatie is veel beter en goedkoper met een plat dak

Het laten plaatsen van goede dakisolatie is uiterst belangrijk voor het comfort van uw woning.

Bij een plat dak gemakkelijker om dakisolatie aan te brengen en door hun ontwerp kunt u ook sneller, gemakkelijk en goedkoper zonnepanelen en airco’s installeren.

 

Gemakkelijk te installeren

Platte daken zijn voor dakwerkers makkelijker om te installeren en zijn daarom meestal sneller klaar dan hellende daken.

Sommige platte daken kunnen in minder dan een dag worden geïnstalleerd, afhankelijk van het materiaal en de grootte van het huis.

 

Een plat dak is gemakkelijk te onderhouden en te reinigen

Platte daken vergen meer onderhoud en reiniging omdat ze niet zoveel afwatering hebben (als die er al is) als andere daken.

Gelukkig is het onderhoud van een plat dak eenvoudiger omdat het plat is. Het verwijderen van vuil en puin is een eenvoudige klus die u zelf kunt klaren.

 

Veiliger en gemakkelijker te inspecteren

De platte vorm van het dak betekent dat er minder gevaar is om te struikelen of te vallen, wat betekent dat platte daken over het algemeen veiliger zijn dan andere ontwerpen.

Ze zijn ook gemakkelijker te inspecteren omdat ze snel begaanbaar zijn – hoewel ze meer inspecties vereisen, is het een gemakkelijkere klus dan op een ander type dak.

 

Gemakkelijke toegang

Platte daken zijn over het algemeen toegankelijker voor u en de dakdekkers. Aangezien er geen helling is, is het veel gemakkelijker om satellietschotels of zonnepanelen enz. te installeren wat op lange termijn ook de kosten zou kunnen drukken.