Dakbedekking: wat moet je doen als er een lek is?

Wat zijn de tekenen van een lekkend dak en welke stappen moet je nemen om de schade te beperken? Hier leest u wat u moet doen bij een lekkend dak. Voor veel mensen is de eerste indicatie van een daklekkage het verschijnen van een vlek op het plafond of de muur. Gelukkig zijn er specifieke stappen die u kunt nemen om te leren hoe u een daklekkage kunt lokaliseren en de schade kunt beperken voordat het erger wordt. Een eenvoudige visuele inspectie van de dakpannen bijvoorbeeld – wat u veilig kunt doen door op de grond te gaan staan – kan u helpen om gebieden te identificeren waar het dak ongelijkmatig slijt of waar dakpannen ontbreken of beschadigd zijn. Bij platte daken kan dit iets ingewikkelder zijn. In dat geval moet je op een ladder of steiger klimmen. Dakgoten en regenpijpen moeten in goede staat verkeren en vrij zijn van vuil dat kan verhinderen dat water van het dak wordt afgevoerd.

Wat zijn de vroege waarschuwingssignalen van een daklekkage en wat moet u doen als u er een ontdekt?

Veel lekken ontstaan tijdens een hevige storm, maar er zijn ook andere tekenen die kunnen wijzen op een verborgen lek in het dak dat schade veroorzaakt.

Tekenen van een daklekkage

Daklekken zijn vrij stiekeme problemen. Je zou niet weten dat je dak lekt tot het regent. En een paar druppels helpen u daar niet achter te komen! Ten tweede kan het enige tijd duren voor het zichtbaar wordt. Als je bijvoorbeeld glaswol op je zolder hebt geรฏnstalleerd, zal dit eerst water opzuigen voordat het in contact komt met de gipsplaat van je plafond. Hier zijn een paar tips om een lekkage te ontdekken voordat het te veel schade veroorzaakt.

Binnen in huis

Schimmel: Elk teken van schimmel kan erop wijzen dat er vocht in huis komt. Vocht of vlekken: Controleer plafonds en muren op verfbellen of watervlekken.

Buiten

Daken: Controleer op ontbrekende, gebroken, gebarsten, opgetilde of beschadigde dakpannen. Gebarsten of ontbrekende materialen: Er kan water binnensijpelen wanneer mastiek scheurt of stukken ontbreken. Dakgoten: Hebben de dakgoten verzakte plekken? Loopt de dakgoot over als het regent?

Wat moet ik doen als er een lek is?

Lokaliseer het lek

Of u nu wel of niet weet waar het water uw huis binnenkomt, neem contact op met een dakdekkingsspecialist die u kan helpen de precieze bron van het lek te vinden en tijdelijke reparaties uit te voeren.

Toekomstige lekken voorkomen

Het is belangrijk om uw dak regelmatig te laten inspecteren en onderhouden door een professionele dakwerker. U kunt ook boomtakken snoeien om te voorkomen dat ze het dakoppervlak raken. Als er lekken zijn, laat ze dan zo snel mogelijk repareren. Denk eraan dat nieuwe daken misschien gewoon gerepareerd moeten worden, terwijl oudere daken misschien vervangen moeten worden.

Wat zijn de risico’s van een lekkend dak?

Met een lekkend dak moet je niet lichtvaardig omgaan. Het is dus belangrijk om snel te handelen als je een van de bovenstaande tekenen opmerkt. Een lekkend dak kan de isolatie van je zolder, je muren en je meubels beschadigen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de schimmel die ontstaat door vocht kan leiden tot chronische ziekten zoals astma en bronchitis.