Welk type dak is het goedkoopst?

Daken zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en materialen, maar wat is het goedkoopste type dak om te installeren?

Het kiezen van een nieuw dak voor een huis is een ontmoedigende ervaring omdat er zoveel materialen beschikbaar zijn. De meeste mensen kiezen voor asfalt shingles – ook bekend als dakspanen – omdat die het goedkoopst verkrijgbaar zijn.

Hoewel asfalt shingles huiseigenaren met een krap budget in staat stellen om een nieuw dak te krijgen voor minder, hebben ze problemen die sommige duurdere materialen niet hebben. Op lange termijn kunnen goedkopere dakbedekkingsmaterialen heel wat onderhoud vergen, wat ze uiteindelijk minder goedkoop maakt.

Vaak zijn het de initiële investeringen in de kosten voor het vervangen van het dak die huiseigenaren zorgen baren. Het gaat immers om een grote investering van enkele duizenden euro. Zulke hoge bedragen kunnen mensen met weinig spaargeld afschrikken om voor een goedkoper dak te kiezen.

Om je te helpen bij je keuze, hebben we de verschillende soorten daken op een rijtje gezet, gerangschikt van goedkoopst naar duurst.

Asfalt shingles

Asfalt shingles zijn het antwoord op de vraag wat het minst dure dak is om te installeren. Het is de meest gebruikte en goedkoopste dakbedekking.

Architecturale of laminaat shingles zijn dikker en duurder dan standaard asfalt shingles. Voor een doorsnee huis kost het installeren van asfaltshingles tussen €10 en €20 per m². In deze prijs is het verwijderen van het oude dak niet inbegrepen, een service die afhangt van de oppervlakte en het type dak (plat of hellend). Asfaltdaken gaan tussen 20 en 25 jaar mee.

Metalen daken

Deze zijn het meest geschikt voor daken met zeer steile of platte daklijnen. Goedkope dakbedekkingen van gegalvaniseerd staal zijn relatief goedkoop, gezien hun levensduur. Er zijn twee soorten metalen daken: zinken daken en daken van plaatstaal.

Zinken daken kosten tussen €30 en €60 per m². Stalen daken kosten tussen €30 en €70 per m². Je kunt een metalen dak professioneel laten installeren en verwachten dat het tussen de 50 en 75 jaar meegaat. Metalen daken zijn duurzaam en slijtvast en vragen weinig of geen onderhoud.

Pannendaken

Dit type dakbedekking is heel typisch voor het zuiden van Frankrijk, hoewel het in heel België voorkomt. Dakpannen kosten tussen de € 30 en € 80 per m². Platte dakpannen, kanaalpannen of in elkaar grijpende dakpannen, er is keuze genoeg.

Leien daken

Dit zijn zeer populaire dakshingles in regio’s waar leisteen wordt gedolven. Leisteen is erg duurzaam en kan tot 100 jaar of meer meegaan als het dak goed wordt onderhouden. Synthetische leisteen is goedkoper verkrijgbaar, maar is ook minder duurzaam. Afhankelijk van de kwaliteit van de leisteen kan de professionele installatie van een leistenen dak op een typische ranch tussen €70 en €120 per m² kosten.