Dakbedekking: wat te doen in geval van een lek?

Wat zijn de tekenen van een lekkend dak en welke stappen kan u ondernemen om de schade te beperken? Dit kan u doen bij een lekkend dak.

Voor velen is de eerste indicatie van een lekkend dak het verschijnen van een vochtvlek op het plafond, tegen de muur of op de vloer. Is er schade aan de buitenkant dan vindt men die dikwijls aan dakgoten of oversteken. Ook schouwen en ramen en dakkoepels kunnen lekken veroorzaken. Gelukkig zijn er specifieke stappen die u kunt ondernemen om een waterlek te lokaliseren en de schade kunt stoppen voordat deze erger wordt.

Zo kan een eenvoudige visuele inspectie van de dakpannen, leien, plat dak, verandadak e.a. helpen gebieden te identificeren waar het dak misschien ongelijk slijt, waar dakpannen of leien ontbreken of beschadigd zijn. Voor platte daken is dat dikwijls iets moeilijker om te herkennen. In dat geval moet u meestal een ladder op. Dakgoten en regenpijpen moeten in goede staat verkeren en vrij zijn van afval dat de afvoer van water van het dak kan verhinderen.

 

Wat zijn de eerste tekenen van een lekkend dak en wat moet u doen als u het ontdekt ?

Veel lekken ontstaan onder andere door de ouderdom van de dakbedekking maar ook:

  • Door gebroken leien, dakpannen, profielplaten, verandapanelen, …
  • Barsten of scheuren in roofing, epdm dakrubber, pvc dakbedekking, andere …
  • Bij hevige onweders, zware stormen, hagelschade, …

Er zijn ook andere tekenen die kunnen wijzen op een verborgen lek in het dak dat schade veroorzaakt.

 

Tekenen van een daklek

Daklekkages zijn een nogal geniepig probleem. U merkt pas dat uw dak lekt als het regent. En met een paar druppels kom je er niet achter! Ten tweede kan het tijd kosten om zichtbaar te worden. Als u bijvoorbeeld glaswol op zolder hebt geïnstalleerd, zal die eerst waterig worden voordat het uw plafondplaat raakt. Bij betonnen daken met welfsels of met potdallen zal die constructie ook in de meeste gevallen het eerste hemelwater uitgebreid opvangen en pas na langere tijd pas door de plafondbekleding doordringen.

Hier zijn enkele tips om een lek op te sporen voordat het te veel schade veroorzaakt.

Binnenkant:

Schimmel: Elk teken van schimmel kan erop wijzen dat er vocht in huis aanwezig is. Meestal is dit te wijten aan condensatie op koudere oppervlakken. Dat noemt men koude bruggen. 

Vocht of vlekken: Controleer plafonds en muren op verfbellen of watervlekken.

Buitenkant:

Daken: Controleer op ontbrekende of gebroken, gebarsten, opgelichte of beschadigde dakpannen, leien, profielplaten, verandapanelen, weggewaaide of gebarsten loodslabben tegen muren of rond schouwen.

Gebarsten of ontbrekende materialen: er kan water binnensijpelen wanneer het afdichtingsmateriaal scheurt of stukken ontbreken.

Hanggoten / dakgoten: zijn de goten verzakt, loopt de goot over als het regent? 

Wat te doen bij een lekkage?

Wat te doen als er een lek is ?

Lokaliseer het lek

Of u nu weet waar het water uw huis binnendringt of niet, neem contact op met een dakdekkersspecialist die u kan helpen de precieze bron van het lek te lokaliseren en tijdelijke reparaties uit te voeren.

Voorkomen van lekken in de toekomst.

Het is belangrijk om uw dak periodiek zelf te inspecteren of deze opdracht aan een professionele dakdekker over te laten.

Van uw kant kunt u boomtakken (laten) snoeien om te voorkomen dat ze het dakoppervlak raken.

Als er lekken zijn, laat ze dan zo snel mogelijk repareren. Houd er rekening mee dat nieuwe daken soms gewoon gerepareerd moeten worden, terwijl oudere daken misschien aan vervanging toe zijn.

Wat zijn de risico’s van een lekkend dak?

Een lekkend dak mag niet licht worden opgevat. Daarom is het belangrijk dat u snel handelt wanneer u een van de bovenstaande tekenen opmerkt.

Een lekkend dak kan behoorlijk wat schade veroorzaken.

Denk maar aan de isolatie en de houten vloeren van uw zolder, een deel van de houten constructie, de houten muurplaten,  uw muren en vloeren,  uw interieur met inboedel kan aangetast worden. Betonrot is ook mogelijk bij betonnen welfsels.  Om nog maar te zwijgen van het feit dat de door vocht veroorzaakte schimmel kan leiden tot chronische ziekten zoals astma of bronchitis.

Een lang leven voor uw dakbedekking en constructie:

Laat uw dak eens per jaar of om de 2 jaar nakijken door uw dakwerker of kijk het zelf regelmatig na.

Laat uw dak en dakgoten op tijd reinigen van alle afval: de dakwerker zal u daarbij graag helpen.

Laat uw dakbedekking op tijd vernieuwen zodat de constructie zelf kan blijven.