Dakisolatie van binnenuit: prijs, methode en informatie

Waarom je dak van binnenuit isoleren?

Als je ervoor kiest om je dak van binnenuit te isoleren, vertrouw je op een effectieve isolatiemethode die je een heleboel voordelen biedt. Stemles :

 • Bespaar geld: Het warmteverlies van een slecht geïsoleerd huis kan oplopen tot 30%. Met andere woorden, door te kiezen voor een effectieve isolatiemethode bespaar je aanzienlijk op energie (en geld).
 • Ga voor groen: Energie besparen betekent minder energieverbruik en een kleinere impact op het milieu.
 • Verhoog je comfort: Door je huis goed te isoleren, kun je jezelf beschermen tegen de ongemakken van slecht weer en genieten van uitzonderlijk comfort.
 • Profiteer van subsidies: Of je nu in Vlaanderen, Wallonië of zelfs Brussel woont, het gewest heeft subsidies beschikbaar voor het isoleren van je dak.
 • Een goede prijs: Isolatie van binnenuit is tussen €20 en €70/m² goedkoper dan isolatie van buitenaf.

Een schuin dak van binnenuit isoleren

Schuine daken zijn meestal ontworpen met spanten (houten balken), zodat de isolatie tussen de spanten wordt gelegd. Glaswol heeft hiervoor vaak de voorkeur, omdat het gemakkelijk op maat te snijden is.

Een extra houten frame kan worden gebruikt om de isolatie goed vast te zetten en het gemakkelijker te maken om de afwerking aan te brengen.

Een plat dak van binnenuit isoleren

Om een dakpaneel van binnenuit te isoleren, moet de isolatie onder het geraamte en de dakbedekking worden geplaatst. Deze isolatietechniek wordt echter niet in alle gevallen aanbevolen. Om de eenvoudige reden dat het gebouw hierdoor wordt blootgesteld aan thermische schommelingen, wat een aantal blijvende gevolgen kan hebben.

In dit geval bevindt de isolatie zich tussen de balken en ook onder het onderdak. Net als bij schuine daken kan een houten frame worden gebruikt om de isolatie te bevestigen en de afwerking te vergemakkelijken.

Onderlaag en vochtscherm: essentieel om vochtproblemen te voorkomen

Vochtproblemen hebben een directe impact op de isolatiewaarde van je dakbedekking. Het is dus essentieel dat ze worden aangepakt. Maar je dak van binnenuit isoleren is niet genoeg. Je moet ook een dampscherm en een onderlaag gebruiken.

 • Dampscherm: Het dampscherm wordt altijd aan de warme kant van het isolatieoppervlak aangebracht. Het moet voorkomen dat vocht uit het huis de isolatie binnendringt. Het is dus ondoordringbaar voor damp. Als je een huis gaat isoleren dat al een dampscherm heeft, moet je ervoor zorgen dat deze ondoordringbare laag in goede staat is. Als hij beschadigd is of scheuren vertoont, moet hij worden verwijderd of gerepareerd. Sommige isolaties zijn al voorzien van een dampscherm, maar als dat niet het geval is, moet je er zelf een aanbrengen.
 • Het onderdak: Dit is een ondoordringbare en beschermende laag die zich net onder de dakbedekking bevindt. Ze moet voorkomen dat regen die onder de dakbedekking is gekomen, naar de isolatie loopt. Deze laag is echter dampdoorlatend, zodat het vocht dat erin opgesloten zit niet naar buiten kan ontsnappen.

De meeste nieuwe huizen hebben een dakonderlaag, maar dit is misschien niet het geval voor oudere gebouwen.

Onderdak

Onderlaag en vochtscherm: essentieel om vochtproblemen te voorkomen

Goedkoper dan dakisolatie van buitenaf, heeft dakisolatie van binnenuit in België een gemiddelde kostprijs (inclusief arbeid en installatie) van € 20 tot € 50/m².

Soort dak Gemiddelde kostprijs (€/m²)
Hellend dak 20 tot 50 €/m² (onafgewerkt)
Plat dak (niet aanbevolen) 25 tot 40 €/m² (onafgewerkt)

Naast het soort dak (plat of hellend) en de oppervlakte die moet worden geïsoleerd, kunnen verschillende factoren de prijs van isolatie van binnenuit beïnvloeden:

 

 • De gebruikte materialen: wol (hout, glas, hennep, enz.), perliet, PUR-schuim, polystyreen, glas, polyurethaan, enz.
 • De dikte van de isolatielaag
 • De aard van de afwerking
 • Incentives, btw, het bedrijf dat geselecteerd is om het werk uit te voeren, enz.

Het dak van binnenuit isoleren: welke isolatie moet je kiezen?

 • Minerale wol: Het voordeel van dit alternatief is dat het naast een goede isolatie ook een goede geluidsisolatie biedt. Er is echter een relatief dikke laag nodig om van binnenuit te isoleren met minerale wol (steenwol, glaswol, enz.).
 • Dakisolatiepanelen: De thermische weerstand van isolatiepanelen is hoger dan die van minerale wol voor dezelfde dikte. Ze gaan ook vaak gepaard met een dampscherm, wat het werk vereenvoudigt. De componenten van isolatiepanelen kunnen PUR, EPS of PIR zijn.
 • Polyurethaanschuim: Volledig waterdicht polyurethaanschuim betekent dat je geen dampscherm nodig hebt. Dit isolatiemateriaal wordt aan de binnenkant van het dak gespoten om een gelijkmatige, naadloze laag te vormen. Een van de voordelen van het gebruik van polyurethaanschuim is dat het alle scheuren en gaten in het dak kan afdichten en zo een continue barrière vormt tegen warmteverlies en luchtinfiltratie. Dit kan de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren.
 • Ecologische isolatie: cellulosewatten of houtwol – tegenwoordig zijn er veel milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar om je huis van binnenuit te isoleren.

België: subsidies beschikbaar voor het isoleren van je dak

Zowel in Wallonië als in Brussel kunt u subsidies krijgen om uw dak te isoleren. Hier is een tabel met een overzicht van de beschikbare premies per gewest:

Regio Bedrag van de premie per m² Premiebedrag per bespaarde kWh Belastingverlaging BTW en kortingen
Wallonië 35 tot 55 €/m² 0,15 € tot 0,90 €/kWh 30 % (max. 3340 €) 6%
Brussel 20 tot 55 €/m² / / 6%
Isolatietoeslag België

Bonussen in Brussel

Als u de premie wilt ontvangen voor isolatiewerkzaamheden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, moet u een beroep doen op een bedrijf of vakman die geregistreerd staat bij de ECB. Het bedrag van de premie varieert tussen € 20 en € 55/m². Dit bedrag wordt beïnvloed door de inkomenscategorie van het betreffende huishouden, evenals het type isolatie dat wordt gebruikt. Als je kiest voor milieuvriendelijke isolatie, stijgt je premie met € 10/m².

Stimulansen in Wallonië

De subsidie van het Waalse Gewest is beschikbaar voor eigenaars of huurders van een woning die minstens 20 jaar oud is. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet je ook een audit van de woning uitvoeren om te bepalen of de werkzaamheden voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen. De premie zelf bedraagt tussen €0,15 en €0,90/kWh (afhankelijk van het referentie-inkomen van het huishouden dat de aanvraag indient).

Een belastingvermindering van 30% van de factuur is alleen beschikbaar in Wallonië, tot een maximum van € 3.340.

Een verlaging van de btw naar 6%.

Als je huis meer dan 10 jaar oud is en het werk wordt uitgevoerd door een bedrijf of aannemer die is geregistreerd bij de ECB, profiteer je van een verlaagd btw-tarief tot 6%. In Wallonië, Vlaanderen en Brussel.

Hebt u advies of begeleiding nodig bij het isoleren van uw dak?

Het V&D team helpt u graag verder.