Hoe haal je het meeste uit een plat dak?

Hoe kun je het licht optimaal benutten met een plat dak?

Natuurlijk licht bespaart het hele jaar door energie, maakt de kamers in je huis warmer en kan zelfs de indruk geven van een grotere ruimte.

Dus wat doe je als je een plat dak hebt en meer licht wilt? Wat zijn de alternatieven? Hier zijn een paar ideeën die misschien wat licht op het onderwerp werpen.

Veel licht dankzij een vide.

Een vide, die vaak wordt gebruikt in moderne huizen, is een open ruimte over twee of meer verdiepingen, waardoor natuurlijk daglicht binnenkomt via ramen.

Deze oplossing zorgt voor een grote opening in je huis en dus voor veel licht in de kamers die ermee verbonden zijn. De nadelen zijn geluidsoverlast en warmteverlies. Daarom is het aan te raden om voor vloerverwarming te kiezen.

amaner luminosite interieure

Het glazen dak, een reeks dakramen.

creer verriere toit

Een glazen dak laat veel daglicht binnen in een groot deel van het gebouw. Je kunt kiezen voor een standaardmodel of er een op maat laten maken voor jouw huis. In dit geval moet het dak verstevigd worden om het gewicht van de nieuwe constructie te kunnen dragen. Je moet ook rekening houden met het risico van doorsijpelend water.

Wij raden aan om zonregulerende, zelfreinigende, warmte-isolerende beglazing te gebruiken om overtollige warmte en het gedoe van schoonmaken op hoogte te vermijden.

Dakramen, een esthetisch tintje.

Het installeren van ramen op een plat dak is een goede manier om natuurlijk licht in je huis binnen te laten, maar het is ook een geweldige manier om direct licht te krijgen en een vleugje design toe te voegen.

Sommige modellen bieden toegang tot je dak, wat ideaal is als je een plat dak hebt. Het is echter aan te raden om de belasting van je dak te controleren voordat je aan de slag gaat. Met dubbele, driedubbele en zelfs vierdubbele beglazing kan het gewicht al snel aanzienlijk zijn. Het is dus belangrijk dat je dak stevig is.

Lumiere fenetre toit

Licht binnenbrengen met dakramen.

puits lumiere toit

Extern licht wordt naar de verschillende kamers geleid via buizen gemaakt van reflecterende materialen die een spiegeleffect creëren met het licht voordat het de diffuser bereikt. Het is aan te raden om het dakraam te plaatsen op het deel van je dak met de meeste zuidelijke blootstelling en de minste schaduwen. Het dakraam kan meerdere kamers tegelijk verlichten, maar is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid licht buiten, die kan variëren afhankelijk van het seizoen. Je kunt er ook aanzienlijk energie mee besparen.

Een koepel, de economische oplossing.

Een koepel is de goedkoopste manier om licht in je huis te brengen. Om een koepel te installeren, moet je een gat in je dak boren en een verlengstuk plaatsen, meestal met beglazing, waaraan de koepel wordt bevestigd.

Gezien het lage gewicht betekent dit systeem meestal dat je het dak niet hoeft te versterken en het biedt goede thermische prestaties.

Koepelramen zijn verkrijgbaar in acryl of polycarbonaat, dat beter bestand is tegen inbraak. Vervolgens is er de keuze van transparantie, met een opaline of niet-opaline model. De laatste laat minder licht binnen, maar maakt het aangenamer en beschermt je tegen nieuwsgierige blikken.

lumiere coupole

Een glazen dak als afscheiding?

lumiere cloison interieure

Ruimtes scheiden met een glazen scheidingswand is een goede manier om het natuurlijke licht optimaal te benutten, een designertouch aan het interieur toe te voegen en de ruimte te optimaliseren. Met de dunne metalen strips die het glas op zijn plaats houden, kun je het licht optimaal benutten.

En wat is er nog meer? Hij kan eenvoudig en snel worden bevestigd in het midden van niet-dragende scheidingswanden in je huis.

Heeft verf invloed op licht?

De keuze van verf en kleuren in je huis heeft ook invloed op het vangen van licht. Witte muren weerkaatsen driekwart van het licht dat ze ontvangen. Dus hoe donkerder de kleur van je muren, hoe meer licht je nodig hebt om ze te verlichten.

Door een kleur te kiezen die de helderheid verhoogt, geeft u uw interieur een moderne, ruimtelijke uitstraling. De mate van reflectie van de verf hangt af van het aandeel wit en wordt meestal aangegeven op het blik van het product.

Zoals je ziet, zijn er een heleboel oplossingen om meer natuurlijk licht te vangen, afhankelijk van je huis en je middelen. Daarom raden we u aan om het werk door bekwame mensen te laten uitvoeren.

Bij V&D geven we u graag advies over hoe u dit het beste kunt aanpakken.