Dakisolatie van binnenuit: prijs, methode en informatie

waarom uw dak van binnenuit isoleren?

Als u ervoor kiest uw dak van binnenuit te isoleren, vertrouwt u op een doeltreffende isolatiemethode, die zeker vele voordelen heeft. Deze zijn de volgende:

 

 • Bespaar geld: Het warmteverlies van een slecht geïsoleerd huis kan oplopen tot 30%. Dit betekent dat u veel energie (en geld) bespaart door te kiezen voor een efficiënte isolatiemethode.
 • Ga voor groen: Energie besparen betekent minder energieverbruik en minder impact op het milieu.
 • Uw comfort verhogen: door uw woning goed te isoleren, beschermt u zich tegen de ongemakken van slecht weer en geniet u van een uitzonderlijk comfort.
 • Profiteer van premies: Of u nu in Vlaanderen, Wallonië of zelfs Brussel woont, het gewest biedt premies voor het isoleren van uw dak.
 • Een goede prijs: isolatie van binnenuit is 20 tot 70€/m² goedkoper dan isolatie van buitenaf.

Een hellend dak van binnenuit isoleren

Schuine daken zijn meestal ontworpen met spanten (houten balken). De isolatie wordt daarom tussen de spanten aangebracht. Hiervoor wordt vaak de voorkeur gegeven aan glaswol, omdat dit gemakkelijk op maat kan worden gesneden.

Een extra houten frame kan worden gebruikt om de isolatie goed vast te zetten en de installatie van de afwerking te vergemakkelijken.

Een plat dak van binnenuit isoleren

Voor het aanbrengen van isolatie van binnenuit bij een plat dak moet de isolatie onder het raamwerk en de dakbedekking worden aangebracht. Deze isolatietechniek wordt echter niet in alle gevallen aanbevolen. Om de eenvoudige reden dat de constructie hierdoor wordt blootgesteld aan thermische schommelingen, die een aantal nadelige gevolgen kunnen hebben.

In dit geval wordt de isolatie tussen de balken en ook onder het onderdak aangebracht. Net als bij het schuine dak kan een houten frame worden gebruikt om de isolatie te bevestigen en de afwerking te vergemakkelijken.

S

De dakonderlaag en het vochtscherm: essentieel om vochtproblemen te voorkomen

Vochtproblemen hebben een directe invloed op de isolatiewaarde van uw dakbedekking. Het is dus essentieel om ze op te lossen. Maar uw dak van binnenuit isoleren is niet voldoende. U moet ook een dampscherm en een dakonderlaag gebruiken.

 • Dampscherm: Het dampscherm wordt altijd aan de warme kant van het isolatieoppervlak aangebracht. Het moet voorkomen dat vocht uit de woning in de isolatie dringt. Het is dus ondoordringbaar voor damp. Als u een huis isoleert dat al een dampscherm heeft, moet u ervoor zorgen dat deze waterdichte laag in goede staat is. Als hij beschadigd is of scheuren vertoont, moet hij worden verwijderd of hersteld. Sommige isolatie heeft al een dampscherm, maar als dat niet het geval is, moet u er zelf een aanbrengen.
 • Het onderdak: Dit bevindt zich net onder de dakbedekking en is een waterdichte en beschermende laag. Zij moet voorkomen dat regen die onder de dakbedekking is binnengedrongen, naar de isolatie loopt. Deze laag is echter dampdoorlatend, zodat het aan de binnenkant opgesloten vocht niet naar buiten kan ontsnappen.

De meeste nieuwe huizen hebben een onderdak, maar dat geldt niet voor oudere gebouwen.

Prijzen voor dakisolatie van binnenuit in België

Minder duur dan dakisolatie van buitenaf, heeft dakisolatie van binnenuit in België een gemiddelde kostprijs (inclusief arbeid en plaatsing) van 20 tot 50 €/m².

Type Gemiddelde kosten (€/m²)
Hellend dak 20 tot 50 €/m² (zonder afwerking)
Plat dak (niet aanbevolen) 25 tot 40 €/m² (zonder afwerking)

Naast het soort dak (plat of hellend) en de te isoleren oppervlakte kunnen verschillende factoren de prijs van een binnenisolatie beïnvloeden:

 

 • Gebruikte materialen: wol (hout, glas, hennep, enz.), perliet, PUR-schuim, polystyreen, glas, polyurethaan, enz.
 • De dikte van de isolatielaag
 • De aard van het werk voor de afwerking
 • Premies, BTW, de voor de uitvoering geselecteerde maatschappij, enz.

Het dak van binnenuit isoleren: welke isolatie moet u kiezen?

 • Minerale wol: Het voordeel van dit alternatief is dat het naast een goede isolatie ook een goede geluidsisolatie biedt. Voor isolatie van binnenuit met minerale wol (steenwol, glaswol enz.) is echter een relatief dikke laag nodig.
 • Dakisolatiepanelen: De thermische weerstand van isolatiepanelen is hoger dan die van minerale wol bij dezelfde dikte. Ze gaan ook vaak gepaard met een dampscherm, wat het werk vereenvoudigt. De bestanddelen van de isolatieplaten kunnen PUR, EPS of PIR zijn.
 • Polyurethaanschuim: Polyurethaanschuim is volledig waterdicht en maakt het gebruik van een dampscherm overbodig. Dit isolatiemateriaal wordt op de binnenkant van het dak gespoten om een uniforme, naadloze laag te vormen. Een van de voordelen van het gebruik ervan is dat polyurethaanschuim alle scheuren en gaten in het dak kan afdichten, waardoor een ononderbroken barrière tegen warmteverlies en luchtinfiltratie ontstaat. Dit kan de energie-efficiëntie van het gebouw aanzienlijk verbeteren.
 • Ecologische isolatie: Cellulosewatten of houtwol, vandaag de dag zijn er vele ecologische alternatieven beschikbaar om uw huis van binnenuit te isoleren.

Heeft u advies of begeleiding nodig bij het isoleren van uw dak?

Het team van V&D helpt u graag verder.