Dakbedekking: wat te doen in geval van een lek ?

Wat dakbekleding betreft, is er een ruime keuze aan materialen die kunnen worden geïnstalleerd. In dit artikel zullen we twee veelgebruikte dakbedekkingen bekijken: dakpannen en leien.

Als u van plan bent uw dak te renoveren en tegelijkertijd uw dakbedekking wilt veranderen, beschikt u over alle informatie die u nodig hebt om het juiste materiaal voor uw behoeften te kiezen.

 

Tegels van klei

Tegels van klei worden al sinds de Romeinse tijd gebruikt. Zij zijn goedkoop en gemakkelijk te produceren en zijn een veelzijdige bekleding, die zich gemakkelijk aanpast aan bochten en krommingen.

Bovendien zijn ze verkrijgbaar in een aantal glazuren, vormen en profielen, waardoor ze perfect zijn voor elk type project.

Kleipannen hebben een kortere levensduur dan een correct geïnstalleerd leien dak. Maar omdat ze relatief goedkoper zijn en gemakkelijk te installeren, blijven ze een populaire keuze voor veel woningbouw- en dakrenovatieprojecten.

 

Kunst leisteen

Leisteentegels zijn er al bijna zo lang als wij huizen bouwen. Zij hebben aan populariteit gewonnen als materiaal, vooral in steden in de buurt van grote leisteenafzettingen.

Dit type dakbedekking heeft een lange levensduur, tussen 35 en 50 jaar indien correct geïnstalleerd en is relatief gemakkelijk te vinden bij vele bouwleveranciers in het hele land.

Het andere voordeel van leisteentegels is het uitzicht. Ze zijn verkrijgbaar in een brede waaier van kleuren, diktes en afmetingen, wat leidt tot een gesofisticeerde of eenvoudige look, afhankelijk van de voorkeur van de eigenaar.

Bovendien werden de dakstructuur en de muren bij de bouw van historische panden ontworpen om een bepaald gewicht of een bepaalde “belasting” te dragen. Een dakbedekking van kunst leisteenpannen weegt doorgaans zo’n 30 tot 35 kilo per vierkante meter.

Dit betekent dat ze tot de dakpannen bij uitstek behoren voor historische panden en dat ze kunnen voorkomen dat het dak gaat buigen of golven, wat een veel voorkomend probleem is bij zwaardere dakbedekkingen.

Zoals elk bouwmateriaal hebben ook leisteentegels echter enkele nadelen.

Installatie is de sleutel tot een leien dak. Gezien hun aard moeten leien correct worden geplaatst. Als de dakleien niet vakkundig worden geplaatst, kunt u met een zeer duur dak met een zeer korte levensduur komen te zitten!

Bovendien zijn leisteentegels breekbaar, ze breken gemakkelijk als erop getrapt wordt of als er iets op valt. Dit kan het risico van onopzettelijke barsten en dus van het binnendringen van water vergroten. Bovendien zijn ze, omdat ze van een natuurlijk materiaal zijn gemaakt, gevoeliger voor verwering en natuurrampen.

Leisteen wordt in lagen gevormd en is dus kwetsbaarder voor wat bekend staat als “vries-dooi verwering”.