Laat een dakraam plaatsen

Een dakraam laten plaatsen

Een dakraam is een fantastische manier om meer licht in een kamer te brengen, omdat het zonlicht die donkere en sombere delen van uw huis laat transformeren en ook waarde kan toevoegen aan uw eigendom.

Dakramen worden vaak Velux-ramen genoemd, hoewel Velux eigenlijk een merknaam is voor een bepaalde dakraamfabrikant.

Dakramen of bovenlichten zijn er in verschillende vormen, vormen en merken, waarbij Velux slechts een van de meest populaire fabrikanten is.

Er is een grote verscheidenheid aan stijlen en ontwerpen voor alle soorten eigendommen, samen met tal van functies om uit te kiezen, inclusief vergrendelingsopties en zelfs openingsmechanismen op afstand.

Het installeren van een dakraam is niet goedkoop. Naast de kosten van het raam zelf, kan de vereiste arbeid duur zijn omdat de dakconstructie moet worden gesneden en u wellicht ook extra daksteunen en zelfs pleisterwerk nodig heeft als de klus is afgewerkt.

Dit is niet bepaald een goed project voor een doe-het-zelver, dus je zult een goede vakman moeten vinden om het dakraam te installeren.

Dakwerken allerlei Velux Antwerpen
Velux dakraam

De verschillende soorten dakramen

Draaibaar openend raam: geschikt voor een dak met een helling van 15 tot 90 °, het draait 180 ° waardoor het gemakkelijker schoon te maken is, het is een veilige optie omdat de opening niet toegankelijk is voor kinderen.
Raam met projectie-opening: ideaal voor daken met een helling tussen 15 en 55 °, de opening is uitsluitend naar buiten gericht, het brengt evenveel licht in de kamer en laat u optimaal genieten van het uitzicht.

Raam met zijopening: ook wel dakraam genoemd, dit type dakraam biedt een openingshoek van 90 °. Hierdoor heeft u gemakkelijk toegang tot het dak. Het enige nadeel is dat het niet kan worden gemotoriseerd.

 

Dakraam prijs :

Prijs van dakraam installatie

Punten om te overwegen

Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden bij dakraaminstallaties, die allemaal kunnen bijdragen aan de prijs.

Zo kan een steiger al gauw een paar honderd euros aan de prijs toevoegen, al heb je normaal gesproken geen steiger nodig als je alleen een simpel Velux raam laat plaatsen, maar is de toegang soms moeilijk.

Er zullen ook dampschermen moeten worden toegevoegd om condensatie op alle nieuwe dakraaminstallaties te voorkomen, en extra functies zoals opening op afstand, veiligheid of getint glas, openingsstangen en jaloezieën of alle rolluiken kunnen extra kosten met zich meebrengen.

Om de kosten laag te houden, kunt u in plaats van een Velux-raam kiezen voor een eenvoudiger dakraam en opletten met de bijzondere eigenschappen.

Hoewel het toevoegen van een dakraam van welk type dan ook niet goedkoop is, zal het vaak waarde toevoegen aan uw eigendom en is het misschien niet zo duur als u misschien denkt.

Besteed speciale aandacht aan ventilatie bij het plaatsen van een dakraam in een badkamer. Velux en andere dakramen bieden nu variabele ventilatie-instellingen die essentieel zijn in badkamers waar vocht en condensatie zich kunnen ophopen.

 

Het zelf doen

Normaal gesproken kunnen Velux en andere dakramen volledig van binnenuit gemonteerd worden, dus het dak betreden of steigers huren is niet nodig. Bij ramen zit ook een uitgebreide montagehandleiding, maar het plaatsen van een dakraam is niet bepaald een geschikte klus voor een doe-het-zelver.

U zult niet alleen in het dak moeten zagen door ondersteunende spanten te zagen, maar u zult ook de bouwvoorschriften moeten volgen. Daarom adviseren wij u om samen te werken met experts op het gebied van dakraamplaatsing zoals VD Dakwerken.

Als het raam / de ramen deel uitmaken van een complete zolderconversie voor woongebruik, heb je minimaal één raam nodig in elke ruimte die is gemaakt met minimaal 0,33 vierkante meter schuine opening.

Maar als u een dakvenster installeert in een ruimte die alleen wordt gebruikt voor incidentele opslag, kunt u vrijwel elk raam op elke gevoelige locatie installeren, zolang u de ondersteunende structuur van de dak op enigerlei wijze.

Om de opening te maken, verwijder de dakpannen of leien uit het gebied door het vilt van onderaf af te snijden en vervolgens de lamellen van onderaf af te snijden om een dakpan naar buiten en in de dakruimte te schuiven.

Vervolgens kunt u de dakspanten zagen om de gewenste openingsmaat te maken volgens de raaminstructies. Je hebt natuurlijk extra hout nodig om het dak te verstevigen en het nieuwe raamkozijn te maken.

Monteer vervolgens het nieuwe raamkozijn in de opening met behulp van de bijgeleverde montagebeugels en monteer de dakplaat aan het nieuwe raamkozijn en waterdicht dak.

Leg vervolgens tegels of leien op hun plaats rond het nieuwe raamkozijn en plaats tenslotte de raamvleugel (openingsdeel) in het kozijn.