Verschillende soorten daklijsten

Een daklijst is in de eerste plaats een praktisch element, essentieel om de gevel van een gebouw beschermen en je huis zoveel mogelijk te behouden. Maar je mag de esthetische bijdrage ervan niet over het hoofd zien.

Verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en materialen, is het niet zo eenvoudig als je zou denken. Sommige mensen geven de voorkeur aan het esthetische aspect, terwijl anderen de voorkeur geven aan een eenvoudigere installatie. Samen gaan we kijken naar een aantal belangrijke punten en details over de kroonlijst, in de hoop je te helpen bij je zoektocht.

Waarvoor dient de daklijst?

Waarvoor dient de daklijst?

Voordat we het hebben over de verschillende materialen en ontwerpen van daklijsten, is het misschien een goed idee om te beginnen met hun rol.

De kroonlijst, ook bekend als “dakoverstek” of “dakuitsteeksel”, wordt geplaatst in het verlengde van het dak of net eronder. De kroonlijst kan de dakgoot ondersteunen of verbergen.

Het doel is eenvoudig: je gevel beschermen tegen regenwater.

Hij werkt als een dakgoot die water opvangt en afvoert.

Om je huis meer karakter te geven, is de kroonlijst zo ontworpen dat hij bij een groot aantal bouwstijlen past.

De verschillende soorten kroonlijsten :

De verschillende soorten kroonlijsten :

Genuese kroonlijst

De Genuese kroonlijst, die bestaat uit verschillende rijen dakpannen onder het dak, is het mediterrane model bij uitstek. Dezelfde dakpannen oversteken de muur om te voorkomen dat water langs de gevel naar beneden loopt.

De eenvoudige daklijst

Dit is het verlengde van de dakspanten in de helling van het dak, waardoor een kroonlijst ontstaat. Voor dit type kroonlijst is een lat nodig (een houten lat die aan het uiteinde van de dakspar is bevestigd) om de rij dakpannen te ondersteunen.

Dit type kroonlijst vereist aluminium, PVC of zinken bekleding aan de onderkant.

Gipsen of betonnen kroonlijst

Vergelijkbaar met de Genuese kroonlijst, maar gemaakt van hardere materialen.

Bij kroonlijsten van gips of beton moet in regenachtige gebieden een goot worden geïnstalleerd.

Kroonlijst met koeienstaart

De daklijst met koeienstaart is zeer betaalbaar.

De verschillende houten elementen, zoals de dakspanten, creëren een dakoverstek (deel van het dak dat buiten de gevel uitsteekt) in lijn met de helling.

Het rechte kroonlijstoverstek

Hier creëren het hele raamwerk en andere houten elementen van het dak dit overstek. Je hebt meer hout nodig om dit type kroonlijst te maken, dus het is duurder.

De geprefabriceerde kroonlijst

Zoals de naam al doet vermoeden, is de kroonlijst geprefabriceerd en hoeft hij alleen maar te worden aangebracht. Hij wordt geplaatst waar de muren en het dak samenkomen.

Dak kroonlijst materialen

Verschillende kroonlijstmaterialen

Geprefabriceerd beton

Geprefabriceerd beton is een zeer sterk, duurzaam materiaal dat kan worden gebruikt in een groot aantal vormen en afwerkingen. Qua kleur moet je echter kiezen tussen wit of een natuursteentint.)

Glasparels

Dit zeer flexibele materiaal is gemakkelijk te bewerken, waardoor je een ruimere keuze aan vormen hebt. Bovendien kan het worden geverfd om je kroonlijst perfect af te stemmen op de kleur van je huis.

Polystyreen

Een kroonlijst van polystyreen is erg licht en gemakkelijk te installeren, maar minder duurzaam na verloop van tijd.

Het is echter zeer betaalbaar en kan worden aangepast qua vorm, kleur en grootte.

PVC

PVC biedt waar voor zijn geld, zoals alles wat van dit materiaal is gemaakt, maar de afwerkingen zijn eenvoudiger en minder aantrekkelijk.

De juiste keuze voor kroonlijsten hangt vooral af van de bouwstijl en de klimatologische omstandigheden in uw regio.

 

Neem contact op met een gekwalificeerd team om antwoorden te vinden op al uw vragen voordat u begint met de aanschaf van een kroonlijst.

De experts van V&D Dakwerken helpen u graag met reparaties, onderhoud of andere vragen.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!