EPDM Rubber

Wat u moet weten over EPDM-dakbedekkingen ?

Als uw huis over een plat dak beschikt, heeft u waarschijnlijk gehoord van EPDM-rubberen daken. Dit type bedekking biedt vele voordelen, variërend van de winstgevendheid tot de uitstekende duurzaamheid.

In dit artikel gaan we in detail alles bespreken wat u moet weten over een EPDM-dak.

Wat is een EPDM-dak?

EPDM is een soort afdekking die wordt gebruikt voor platte daken. Het is ook een materiaal dat kan worden gebruikt als waterdichtingsoplossing voor daken.
EPDM bestaat uit ethyleen en propyleen, twee ingrediënten die afkomstig zijn van aardgas en aardolie. Dit type materiaal voor platte daken is over het algemeen verkrijgbaar in zwart of wit en in verschillende breedtes naar behoefte.
EPDM kan met ballast, mechanisch bevestigd of volledig hechtend worden geïnstalleerd.
De dakdekker die de EPDM installeert, gebruikt vloeibare lijmen of speciale dakbedekkingstape om de voegen af te dichten.

Hoeveel kost het om een EPDM dakbedekking te plaatsen?

U moet weten dat een EPDM-dakbedekking iets duurder is dan de alternatieven. Het investeringsrendement is echter veel aantrekkelijker. Maar EPDM dakrubber geplaatst volgens de voorschriften van de fabrikant gaat wel 2 tot 3 maal langer mee. Hier komt nog de BTW, mankracht, verwijdering en steigers bij die nodig zijn voor het realiseren van de dekking.
Andere parameters, zoals de totale oppervlakte van het dak of de complexiteit van het dak zelf, zullen de installatie van een EPDM-afdekking beïnvloeden.

Wat zijn de voordelen van EPDM-afdekking?

Het eerste voordeel van het kiezen van een EPDM-dakbedekking is dat deze kan worden geverfd. Het is ook een materiaal dat zeer goed bestand is tegen hitte en een uitstekende duurzaamheid biedt. Door zijn elastische en flexibele textuur barst het niet en vormt het geen structureel probleem. Zelfs als het personeelsbestand groot is, is dit type dekking ideaal voor grote oppervlakken.

Zijn er nadelen aan een EPDM-dakbedekking?

Het grootste nadeel van dit type bedekking is vooral het uiterlijk. Door zijn samenstelling heeft een EPDM hoes het uiterlijk van een binnenband. Dit kan de aantrekkelijkheid van een woning aantasten, maar minder op het dak van een garage of overkapping.

Een ander nadeel van EPDM is dat het snel warmte vastlegt omdat het standaard zwart is. Het is echter nog steeds mogelijk om een lichtere kleur te kiezen, maar dit verhoogt de rekening met ongeveer 30%.
Ten slotte moet er bij een EPDM-afdekking op worden gelet dat er geen tak op het dak valt en dat wanneer een werknemer op het dak klimt, deze goed is gemonteerd. De EPDM-afdekking is namelijk kwetsbaar en kan gemakkelijk worden geperforeerd.

EPDM voor welk type dak?

Op verschillende soorten daken kan een EPDM-afdekking worden aangebracht.

Dakwerken - Platte Daken - epdm-dakrubber

Begroeide daken

Een begroeide dak is een interessante ecologische en economische keuze. Naast dat het mooi is, kunt u met een groendak de geluidsoverlast verminderen en de thermische isolatie van het dak verbeteren.

De EPDM-afdekking is ideaal voor groendaken omdat het een perfecte afdichting biedt en is ontworpen om wortels te weerstaan.

Daken met zonnepanelen

Het materiaal van het dak speelt een grote rol bij de installatie van zonnepanelen. Dit moet duurzaam zijn en de EPDM speelt daar perfect op in.

 

Conclusie

Duurzame, waterdichte en ultrabestendige EPDM-daken hebben zichzelf bewezen in zowel residentiële als commerciële installaties.
Een dak met een EPDM-afdekking biedt een levensduur van meer dan 50 jaar. We kunnen dus gemakkelijk zeggen dat EPDM een van de beste eenlagige membranen op de dakbedekkingsmarkt is. Dit type materiaal overtreft ver zijn tegenhangers, zoals vilt, dat snel kan worden afgebroken of gemakkelijk kan scheuren.