Hoe kunt u uw dak te isoleren?

….Je kunt er niet aan ontsnappen, als het koud is in je huis, kost het je veel om het in de winter te verwarmen. Natuurlijk kun je de thermostaat lager zetten en wennen aan het binnenshuis dragen van grote truien om kosten te besparen. Maar als u een onafgewerkte zolder heeft, is een goede isolatie een van de gemakkelijkste manieren om uw verwarmingskosten deze winter te verlagen.

Naar schatting kan een goed geïsoleerd dak uw stookkosten met 10 tot 50% verlagen. En het werkt omgekeerd voor warme klimaten; in de zomer helpt het om de binnentemperatuur van uw huis te stabiliseren om de behoefte aan airconditioning te regelen.

Wat betreft de isolatie van uw dak kunt u dit zelf doen of een beroep doen op een dakrenovatieprofessional in België.

In dit artikel behandelen we de verschillende aspecten van dakisolatie.

Dakwerken dakisolatie rockwool
Dakwerken dakisolatie recticel

Kies uw type isolatie en uw materiaal

Voor dakisolatie heeft u twee keuzes: bulkvulling of matras (de gangbare term voor dakisolatie). Beide kunnen worden toegevoegd aan niet-geïsoleerde zolders of bovenop bestaande apparatuur.

Als u eenmaal hebt besloten welk type isolatie voor u geschikt is, overweeg dan de materiaalopties en prijzen om het juiste product te kopen. Controleer altijd de labels voor details over alles wat je koopt.

1. Bulkvulling

De isolerende vezels worden in zakken verpakt en onder het dak op de gewenste diepte en dichtheid geblazen met speciale machines die u kunt huren. Je kunt de isolatie gieten en handmatig verspreiden, maar het proces is veel arbeidsintensiever en de resultaten zullen niet zo goed zijn.

Dit werkt het beste voor:

 • Zolders met onregelmatige of niet-standaard afstand tussen de balken.
 • Zolders met veel obstakels en te omzeilen elementen.
 • Zolders waar bestaande isolatie moet worden afgedekt, omdat deze de openingen en voegen goed vult.
 • Zolders met beperkte ruimte en beperkte hoofdruimte voor manoeuvres tijdens installatie.

2. Batts of isolatieplaten

Dit flexibele isolatiemateriaal wordt meestal verpakt in rollen van verschillende diktes en standaardbreedtes voor plaatsing tussen balken of palen in het dakraam. Ze worden geleverd met of
zonder papier of aluminium coating die als dampscherm fungeert. Je voegt één of meerdere lagen toe om het gewenste isolatieniveau te bereiken.

Ze werken het beste voor:

 • Zolders met standaard balkenafstand, vooral die zonder isolatie.
 • Zolders met weinig obstakels of elementen die moeten worden omzeild.
 • Zolders met voldoende bewegingsruimte tijdens installatie.

Stappen om uw dak te isoleren

Lekkages afdichten

 • Rond zolderramen: gebruik expanderend spuitschuim om lekken rond het frame en de stijlen af te dichten.
 • Rond de pijpen, draden, afzuigventilatoren en kanalen: openingen van 0,63 cm of minder kunnen worden afgedicht met brandwerende kit; sluit grotere tot 1,27 cm af met brandwerend spuitschuim.
 • Rond schoorstenen en rookpijpen: gebruik een metalen gootstuk dat is afgedicht met afdichtmiddel voor hoge temperaturen of vuurvast cement.

Daklekken repareren

Water is de vijand van isolatie. Het creëert een vruchtbare bodem voor schimmels en meeldauw en ruïneert de luchtinsluitende zakken die de warmtestroom blokkeren. Zoek naar watervlekken op de dakbedekking of vochtige of beschimmelde plekken op de zolderbalken en bestaande isolatie als indicatie van de locatie van de lekken.

Doe de lichten in de doos

Tenzij u minerale wolisolatie gebruikt of uw armaturen zijn geclassificeerd als veilig voor contact met elk type isolatie, mag het materiaal de inbouwdozen of lampen niet aanraken of bedekken – dit kan een brandrisico vormen.

Bescherm uzelf bij het plaatsen van uw isolatie

 • Draag een stofmasker, een veiligheidsbril, werkhandschoenen, een shirt met lange mouwen en een lange broek om uw longen, ogen en huid te beschermen tegen vezels.
 • Blijf niet op de balken. Als u uw evenwicht verliest, kunt u door het plafond vallen. Gebruik een stuk triplex of een paar grote, stevige planken als steunvlak en verplaats ze terwijl u werkt. Ze moeten minstens drie balken overspannen om stabiliteit te bieden.
 • Verlicht de donkere hoeken van de zolder met draagbare lantaarns op batterijen of clip-on werkplaatslampen.
Dak isolatie in belgïe