Dakventilatie: is het nodig? Welk systeem moet je kiezen?

Wat de kenmerken van je dak ook zijn (raamwerk, bedekking, enz.), de ventilatie zorgt ervoor dat je hele huis kan ademen. De wetten van de fysica zelf schrijven dit voor! 

Afhankelijk van je dak worden echter verschillende systemen aanbevolen (ventilatieopeningen, luchtroosters, nokkappen, dakventilatieopeningen, enz.) 

Waarom zou u kiezen voor dakventilatie? 

Zonder dakventilatie loopt u het risico op schimmel, zwam, vocht en condensatie, met grote schade aan uw dak tot gevolg. Dakventilatie is met andere woorden nauw verbonden met isolatie en waterdichtheid. 

Waarom is een dakleemte belangrijk? 

Betere isolatieIn de meeste gevallen wordt een luchtruimte onder het dak (minstens 2 cm diep) gebruikt om het dak te laten ademen. Deze luchtruimte bevindt zich ofwel tussen de isolatie en de panlatten, ofwel tussen het scherm onder het dak en de onderkant van de panlatten. 

  

De structuur van een dak bestaat uit verschillende lagen, die niet allemaal hermetisch afgesloten zijn. De functie van een luchtruimte onder het dak is om deze verschillende elementen te beschermen zodat ze lang meegaan en toch efficiënt blijven. In het bijzonder door warme lucht te filteren of vocht af te voeren na een periode van regen. 

  

Het is dankzij de tegendorpels, ook bekend als luchtspleten, dat het mogelijk is om de ruimte onder het dak te creëren. Deze kan niet gewoon tegen de isolatie worden gelegd, omdat die dan vocht opneemt. Het moet tegen het dakscherm worden gelegd. 

Maar daar houdt het niet op. Bij gebrek aan ventilatie trok de spouw onder het dak een aantal schadelijke effecten van de buitenomgeving aan, zoals aanvallen op de dakstructuur door houtetende insecten. En dat allemaal door de vochtigheid die zich in deze afgesloten ruimte zou nestelen. 

Het is waar dat de meeste dakbedekkingsmaterialen bestand zijn tegen zware klimatologische omstandigheden. Ook dampschermen en dakafdichtingen zijn doeltreffender geworden dankzij de grote vooruitgang van de laatste jaren. Beluchting en ventilatie via de dakleemte blijven echter van cruciaal belang. De droging van het dak en de dakstructuur wordt gegarandeerd door deze ene fysieke ruimte.  

  

Dakventilatie is daarom de oplossing voor : 

  • Sneller drogen na slecht weer 
  • Betere isolatie 
  • De levensduur van uw dak verlengen 
  • Alle onderdelen van uw dak in goede conditie houden. 
  • Condensatie voorkomen 

4 manieren om uw dak te ventileren 

Afhankelijk van een aantal criteria, zoals het type dak, de dakbedekkingscomponenten en het gekozen isolatiesysteem, zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om een dak te ventileren (naast het dakluik). In totaal worden 4 methoden aanbevolen om een dak te ventileren (ventilatiepannen, geventileerde nokkappen en sluitingen, geventileerde luiken en geventileerde dakranden). 

Ventilatie voor een pannendak 

De manier waarop dakpannen in elkaar grijpen maakt ze luchtdoorlatend. In de winter hebben de dakpannen en de luchtlaag tussen het onderdak en de dakpannen een lagere temperatuur dan buiten. 

Dit komt door een fenomeen dat onderkoeling wordt genoemd. Condensatie vormt zich nadat de temperatuur is gestegen tot boven het dauwpunt van de buitenlucht. 

Bij een pannendak is het beter om het dak tussen de isolatie en het onderdak niet te ventileren. De ruimte tussen de dampremmende laag of het onderdak en het scherm heeft de meest gunstige hygrothermische omstandigheden. 

  

In België kan de luchtvochtigheid tijdens de winter soms oplopen tot 90-95%. Bij een pannendak (geclassificeerd als koud dak) kan condensatie de structuur ernstig beschadigen. 

Voor pannendaken zijn de aanbevolen ventilatiesystemen dus dakrand, nok en lineair. Of ventilatietegels (bijvoorbeeld kattenluiken) op zowel een lage als een hoge lijn. Op deze manier zorgt een luchtinlaat onderaan en een luchtuitlaat bovenaan voor ventilatie. 

Tegels

Ventilatie voor een zinken of stalen dak 

In tegenstelling tot daken die uit kleine elementen bestaan, moeten metalen daken (zoals zinken dakplaten) geventileerd worden. 

Ventilatie moet plaatsvinden aan de voet en de bovenkant van de helling. Dit wordt bereikt door middel van openingen in de nok, waardoor lucht kan circuleren aan de bovenkant van het dak, en vrije zones tussen de tegenlatten, waardoor lucht kan circuleren aan de onderkant van het dak. 

Welk dakventilatiesysteem moet ik kiezen? 

Schuine daken 

De beste manier om een ventilatiesysteem voor een hellend dak te installeren is om een luchtstroom te creëren tussen de bovenkant van het dak en de goten. De ventilatieopeningen moeten in dezelfde richting als het dak en in verspringende rijen worden geplaatst. Om te voorkomen dat stof binnendringt, kunnen voorzieningen zoals kattenluiken of sluitingen worden gebruikt. 

Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en materialen zoals terracotta, metaal, staal, zink, koper en PVC, en kunnen plat, driehoekig of halfrond zijn. 

HPVdaken 

Bij HPV-daken (daken met een hoge dampdoorlaatbaarheid) moet een speciaal apparaat worden geïnstalleerd om de ruimte onder het dak te ventileren. Als het dak HPV is, kan de isolatie rechtstreeks op het scherm onder het dak worden geplaatst. 

Platte daken 

Op ongeventileerde platte daken moeten altijd een dampscherm, isolatie en waterdichtingslaag aanwezig zijn. 

Er kan een dakleemte worden geïnstalleerd die via ventilatieroosters of ventilatoren met de buitenwereld communiceert, hoewel het risico op condensatie klein is. 

Gemiddelde prijs van dakventilatie 

Ventilatie is inbegrepen in de installatie van de dakbedekking als je een professionele dakdekker inschakelt, dus de prijzen zijn direct opgenomen in je prijsopgave. Hier zijn de marktprijzen als richtlijn. 

  

  

Soort 

Prijs 

Schermen onder het dak 

5 – 20 € / m2 

Pvc-thermo aluminium nokkap 

7 € / ml 

Pvc-kattenluik met roosters 

45 € / m2 

Zinken kattenluik 

20 € / m2 

Terracotta kattenluik 

13 – 30 € / m2 

Sluitingen 

15 – 20 € / ml 

Ventilatie strips installeren 

Door lineaire ventilatie te creëren tussen het onderdakscherm en de onderkant van de dakpannen, zorgt het gebruik van ventilatie strips in de heup of nok ervoor dat de lucht kan ontsnappen. 

Ze kunnen zowel stijf als flexibel zijn en de nokpannen worden onmiddellijk na de installatie aangebracht. 

Ze kunnen worden aangebracht met flexibele kleef strips, of de dakpannen nu gebogen zijn of niet. Voor de meest gebogen tegels moet de bovenkant van de golven eerst worden gelijmd, voor de holle. De nokpannen overlappen de nokkap. (Met een minimaal contactoppervlak van één millimeter). 

De nokkap moet correct op een mof worden bevestigd en ook worden gecentreerd. De laatste rij dakbedekking moet gelijkliggen met de nokpannen. 

Om de nokkap op de nok te bevestigen, moeten om de 30 cm nietjes en spijkers worden gebruikt. Begin aan het uiteinde tegenover de overheersende regen. 

Ventilatielatten zonder kam zijn verkrijgbaar voor zowel platte pannen als leien daken. 

Droog aanaarden met een geventileerde nokkap is een zeer snelle techniek die tegelijkertijd zorgt voor de waterdichtheid, windbestendigheid en ventilatie van de onderkant van het dak. 

Als je advies of begeleiding nodig hebt bij het installeren van dakventilatie, zal ons team van experts je graag helpen.